top of page

DE HEIKOP

EEN STUKJE GESCHIEDENIS

De Heikop was een initiatief van aalmoezenier M. Henderikx uit Hoensbroek en een handvol jeugdleiders van de Katholieke Jeugdbeweging Roermond. Henderikx vroeg zich nl. af " waar onze verkenners in de dicht bevolkte en zwaar geïndustrialiseerde mijnstreek nog ongestoord en zonder veel overlast voor anderen het spel van verkennen kunnen beoefenen".

In de "Gazet van Limburg" van 20 maart 1953 stond het als volgt aangekondigd:
"KATHOLIEKE JEUGD KRIJGT HET VERBEIDE BUITENCENTRUM. Positieve vorming der jeugd noodzaak van deze tijd". In het oorspronkelijke plan was sprake van 12 ha(!) en 10 kampeergelegenheden.
De kosten voor het bouwen van het "trainingscentrum" bedroegen destijds 50.000,-- gulden. Omgerekend is dit ongeveer 22.500,-- Euro. Dit bedrag werd overigens voor meer dan de helft door de verkenners zelf bijeen gebracht.
Op 9 mei 1954 was het dan zover; de Heikop werd officieel geopend en ingezegend door bisschop Mgr. Hanssen. Bij deze grand opening was Hoofdcommissaris H.F.M. Baron van Voorst tot Voorst aanwezig.

De naam "Heikop" is geboren omdat het destijds aan een met keien verharde landweg lag, op het hoogste punt van de Brunssummerheide.

klik op de foto voor een vergroting

 

 

 


Een van de gebouwen op De Heikop is vernoemd naar de initiatiefnemer: het Hendrikxhuis. Dit gebouw werd in november 1980 officieel in gebruik genomen. Helaas kon aalmoezenier Henderikx dit zelf niet meer meemaken; hij overleed anderhalve maand voordat het gebouw in gebruik werd genomen.

In 1995 sloeg het noodlot toe. 2 Jongeren braken in, in de beheerderswoning en stichtten daar brand. De gehele woning brandde tot op de fundamenten af. Gelukkig bleef de brand beperkt tot de woning en was in het bivakgedeelte alleen ernstige water- en rookschade. Kosten voor de herbouw: 322.000,-- gulden. Een slordige 150.000,-- euro

In de zomer van 2006 was de Heikop gastheer voor het "Out! Summer Camp".
Op dit internationale summer camp namen homoseksuele, lesbische en biseksuele jongeren uit Nederland, Roemenië, Slovenië en Italië deel.

Op 28 januari 2016 kreeg een vertegenwoordiging van het bestuur van De Heikop een cheque uitgereikt van manager Edwin Alberts van supermarkt JAN LINDERS in Brunssum.

Deze cheque ter waarde van bijna 2.800,-- euro was een initiatief van het goede doelenfonds van deze winkelketen: het Jan Lindersfonds.

Het buitencentrum heeft inmiddels tienduizenden mensen mogen ontvangen. Vanaf 1984 werden de bezoekersaantallen bijgehouden en toen het jaar 2013 voorbij was hadden 166.917 bezoekers de poorten gepasseerd.

 

Op het dak van het Hendrikxhuis zijn 30 zonnepanelen geïnstalleerd die op milieuvriendelijke wijze onze panden gedeeltelijk voorzien van energie.

___________

in 2017 is begonnen met het schilderen van het Hendrikshuis, het hoofdgebouw en het toilet gebouw is in 2018 onder handen genomen door de schilder waardoor onze lokaties er weer fris uitzien.

bottom of page